• zh-hans
  • tr
  • ru
  • fr
  • es
  • en
  • de

Schengen Vizesine Başvuru Şartları

Birden fazla Schengen Bölgesi ülkesine seyahat etmek üzere Schengen Vizesine başvururken başvuru öncesinde kişinin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Birden fazla Schengen ülkesine seyahat etmeyi planlıyorsanız konaklama günleri bakımından en çok kalacağınız ülkenin Elçiliğine / Konsolosluğuna başvurmanız en doğrusudur. Birden fazla giriş vizesi aldıktan sonra vizede izin verilen süre boyunca tüm Schengen Bölgesi ülkelerine seyahat edebileceksiniz.

Vize başvurusunda bulunurken elçilikten/konsolosluktan randevu aldığınızda gerekli belgeleri bizzat elden teslim etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Randevuyu her zaman ilgili kurumda yer almaya yönelik bürokratik süreç için tahmini olarak gerekli süre bu olduğu için gidişinizden en az 15 gün önce almanız önerilir.

Her Schengen ülkesi isteyen tarafa vize düzenleme konusunda aşağı yukarı aynı şartları paylaşır. Yine de, konsolosluğa/elçiliğe bağlı olarak gerekli belgelerde ve ayrıca başlıca kimlik doğrulama evrakları ve mevcut ekonomik durumunuza göre küçük farklar olmaktadır.

İstenilen belgelerin birleşik bir örneği ek bilgilerle birlikte aşağıda özenli bir şekilde açıklanıp belirtilmiştir:

  1. Vize Başvuru formu ilgili boşluklarda tamamen doldurulup imzalanmalıdır.
  2. Bir fotoğraf eklenecek olup fotoğraf pasaport formatında, aydınlık bir arka planla tüm yüzü gösteren şekilde olmalıdır. Fotoğraf yakın zamanda çekilmiş olmalıdır.
  3. Pasaportun ve önceki vizelerinizin tüm kopyalarının kalkış tarihinizden önce en az 3 ay geçerli olması gerekir. Pasaportta en az iki boş sayfa bulunmalıdır.
  4. Schengen bölgesine giriş çıkış tarihlerini ve uçuş numaralarını belirten gidiş dönüş rezervasyon veya uçuş seyahat programıBunun gibi vize danışmanlık hizmetlerini kullanabilirsiniz. Buranın çalışanları uçuş seyahat programları, otel rezervasyonları gibi vize şartlarının çoğunu e-posta yoluyla ücretsiz olarak danışmanlıkla ele alabilmektedir.
  5. Seyahat sigortası poliçesi güvencesi tüm acil sağlık ve hastane hizmeti ve sağlık sorunları nedeniyle ülkeye geri seyahati kapsayacaktır. Bu sağlık sigortası poliçesinin konaklanan toplam gün sayısına bağlı olarak 30.000 avroya kadar masrafları karşılaması ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olması gerekmektedir. Sağlık sigortası poliçesi vizeyi almadan önce satın alınmış olur ve vize reddedilirse iptal edebilirsiniz!
  6. Schengen bölgesinde planlanan tüm konaklama süresi boyunca konaklama kanıtı.
  7. Schengen bölgesinde planlanan konaklama süresi boyunca yeterli geçim parası kanıtı. Ülkeye göre değişiklik gösterir.

Çocuklar için ilgili kurumdan aşağıdaki şekilde birkaç ilave belge istenir:

  • Çocuğun nüfus kayıt örneği
  • Başvuru formunun her iki ebeveyn tarafından imzalanması gerekir
  • Çocuğun velayetinin sadece bir ebeveynde olduğu durumlarda aile mahkemesi emri iliştirilmelidir.
  • Her iki ebeveynin kimlik belgelerinin/pasaportlarının onaylı kopyaları.
  • Çocuk tek başına seyahat edecekse her iki ebeveyn veya veli tarafından imzalı noter onaylı ebeveyn izni iliştirilir.

Yukarıda belirtilen belgelerin dışında, Schengen vizesine başvururken, istediğiniz vize türüne bağlı olarak, iliştirilmesi gereken çeşitli ilave belgeler bulunmaktadır. Her tür Schengen vizesi için ayrıca istenilen tüm ilave belgeler hakkındaki bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

HERHANGİ BİR VİZE İÇİN UÇUŞ SEYAHAT PROGRAMINI VE OTEL REZERVASYONLARINI ALIN.ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK.

Havalimanı transit vizesi

  • Kişinin seyahat ettiği son ülke için geçerli bir vize (gerekirse).
  • Seyahat ettiğiniz son ülkeye bilet.

Transit vize

  • Kişinin seyahat ettiği son ülke için geçerli bir vize (gerekirse).
  • Seyahat ettiğiniz son ülkeye bilet.

Turist vizesi (Arkadaşları veya akrabaları ziyaret etme)

  • Mevcut banka hesap özeti (tercihen son 6 aya ait)

Banka hesabı olmayan veya bu seyahat sırasında masraflarını karşılayacak kadar parası olmayanlar ziyaret edecekleri arkadaşlarından veya akrabalarından yaşadıkları yerdeki ilgili ofiste “resmi sponsorluk yazısı” imzalamasını talep etmelidir. Vize başvurusunda bulunurken belgenin aslını yanınızda bulundurduğunuzdan emin olun.

  • Başvuran kişinin seyahatinin açıklaması, zaman dilimi ve tüm kişisel bilgileri bir mektup halinde yazılır.
  • İlk kez seyahat edenler ayrıca şunları da ibraz etmelidir:
      1. Son üç yıla ait gelir vergisi beyanları
      2. Randevu mektubu
      3. Şirketin tüzel kişiliğine ilişkin kanıt
  • İşverenden alınmış bir referans mektubu
  • Başvuran kişi çalıştığı şirketin sahibi ise ticari sicil, vergi beyanları ve en yeni banka hesap özeti iliştirilir.
  • Uçuş bileti rezervasyonu (Bunun gibi vize danışmanlık hizmetlerini kullanabilir veya çevrimiçi bir tane bulabilirsiniz.)
  • Schengen bölgesinde konaklamanıza ilişkin konaklama kanıtı.
  • Vize türüne göre belirtilen diğer belgeler

Akrabaları/arkadaşları ziyaret

  • Başvuran kişi tüm seyahat masraflarını karşılayacağını beyan ettiği takdirde kişinin finansal durumuna ilişkin kanıt talep edilir; başvuran kişinin masraflarını akraba/arkadaş karşılayacaksa Schengen ülkesinde ikamet eden kişiye (bu durumda arkadaşa/akrabaya) yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş resmi bir belge gönderilir.
  • Schengen ülkesinde ikamet eden akrabanın/arkadaşın resmi davetiyesi.
  • Başvuran kişi masrafları tek başına karşılayacaksa akrabanın/arkadaşın adı, adresi ve pasaportunun kopyası yeterli olacaktır. Arkadaş/akraba söz konusu Schengen ülkesinin bir vatandaşı değilse oturma izninin kopyası da gerekli olacaktır.

Turist seyahati (akraba/arkadaş ziyareti olmayan)

  • Başvuran kişinin banka hesap özeti (tercihen son 6 aya ait)
  • Schengen Bölgesinde seyahat edilen günlerin ayrıntılı uçuş seyahat programı, otel rezervasyonları veya Schengen ülkesinde ikamet eden kişiden resmi bir davetiye mektubu.

İş seyahati maksadı

  • Schengen ülkesine ziyaretin maksadını açıklayan bir teyit mektubu
  • Başvuran kişinin iş yerinin (şirket/kuruluş) kısa bir profili
  • Aslının onaylı kopyası olacak şekilde Muhtıra ve Şirket Sözleşmesi (anonim şirketlerle tescilli)/ İş Ruhsatı (ilk düzenlenen ve şimdiki yenileme)/ Şahıs Şirketi/Ortaklık belgeleri.
  • Cari banka hesap özetleri
  • İşverenden seyahatin maksadını dikkatli bir şekilde açıklayan mektup ve aynı zamanda Schengen bölgesinde geçirilecek günlere ilişkin uçuş seyahat programı.
  • Schengen bölgesindeki ortak şirketten, aynı zamanda ilgili konsolosluğa da fakslanmış davetiye mektubu. Bu mektubun toplantılara veya ticaret, sanayi veya iş ile ilgili diğer etkinliklere katılmak üzere bir davetiye görevi görmesi gerekir.
  • Başvuran kişinin masraflarıyla ilgili olarak, ya işverenin mektubunda ya da ortak şirketin davetiyesinde, başvuran kişinin Schengen Bölgesinde konakladığı sürede seyahat masraflarını her iki tarafın karşılayacağı belirtilmelidir.
  • Uçak bileti rezervasyonları
  • İki şirket arasında önceden ticari ilişkiler olmuşsa söz konusu etkinliğin kanıtı
  • Schengen bölgesinde konakladığınız döneme ilişkin konaklama kanıtı.

Eğitim maksadıyla seyahat

  • Kişinin Schengen ülkesinde katılacağı uygun kuruma kayıt belgesi.

Diğer seyahat maksatları/Kısa süreli (Makul nitelikte bir etkinlik için seyahat)

  • Başvuran kişiye davetiye mektubu
  • Giriş bileti (varsa)
  • Bir programa kaydolunmuşsa bir seyahat programı olarak başvuran kişinin Schengen Bölgesinde kalışının ayrıntılı açıklaması.  Ayrıca, bu seyahatin maksadını kanıtlayan bir belge.

Okuma maksadıyla seyahat

  • Yeni başlayanlar iki başvuru formu doldurur.
  • Bir Schengen ülkesi Üniversitesine/Yüksek Okuluna/Okuluna kabul mektubu
  • Kişinin Schengen bölgesinde ikamet edip orada kaldığı sırada finansal olarak kendini idare edebileceğine dair kanıt.

İstihdam maksadıyla seyahat

  • Yine, iki başvuru formu doldurulmalıdır
  • Başvuran kişiyle onun Schengen bölgesinde ikamet eden gelecekteki işvereninin arasındaki istihdam sözleşmesi.

Schengen’li bir eş durumundan Schengen ülkesinde kalıcı olarak ikamet etme maksatlı seyahat

  • İki başvuru formu doldurulması gerekir.
  • Medeni hali gösteren belgenin onaylı aslı.
  • Eş Schengen ülkesi vatandaşı ise pasaportunun kopyası. eş Schengen ülkesi vatandaşı değil ancak sadece Schengen ülkesinde yaşıyor ise oturma izninin kopyası da ibraz edilecektir.

Almanya Vize Şartları ve Başvuru Kılavuzları

 

Almanya’ya seyahat etme maksadınıza bağlı olarak, duruma göre uygulanacak farklı vize türleri bulunmaktadır. Ziyaret, okuma veya orada kalıcı olarak ikamet etme gibi olmak üzere, kendi planınıza göre farklı bir Almanya Schengen Vizesine başvurmanız gerekecektir.

Almanya’nın AB Üyesi Ülke olarak Schengen Bölgesine üye bir ülke olduğu 1995 yılından bu yana Almanya Schengen Vizesine başvuru yapılabilmektedir.

Almanya Schengen Vizesi Başvurusu için genel gerekli belgeler:

  • İlk olarak, başvuru formunu indirin, eksiksiz olarak dürüst bir şekilde doldurun. Schengen Vizesi başvuru formunu elektronik ortamda doldurup daha sonra basılı kopyasını da alabilirsiniz.
  • 2 fotoğraf iliştirilmelidir; fotoğraf bir pasaport formatında olmalıdır – yakın zamana ait olmalı, aydınlık arka planla tüm yüzü göstermelidir. Almanya Vizesi için fotoğraf şartları ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi alın.
  • Pasaportunuz ve önceki vizelerinizin kopyaları – dönüş tarihinizden sonra en az 3 ay geçerli – gereklidir. Pasaportunuzda en az iki boş sayfa bulunmalıdır.
  • Almanya’da ve tüm Schengen bölgesi dahilinde minimum 30.000 € kapsamlı seyahat sağlık sigortası onayı.
  • Almanya’ya ziyaret maksadını belirten ve uçuş seyahat programını gösteren bir teyit mektubu
  • Almanya’ya giriş çıkışı belirten tarih ve uçuş numaralarını içeren Uçuş Seyahat Programı
  • Almanya’da planlanan konaklama süresine ilişkin Otel Rezervasyonu.
  • Medeni hal kanıtı (evlilik cüzdanı, çocukların nüfus kayıt örneği, eşin ölüm belgesi, uygulanabiliyorsa karne)
  • Geçim parası – Konaklama süresine ilişkin yeterli finansal araç kanıtı. Avrupa Komisyonu bilgilerine göre, Almanya Vizesine başvuruda bulunan yabancı kişi Alman Elçiliğine/Konsolosluğuna Alman bölgesinde konakladığı süre boyunca günde 45€ sahibi olduğunu ispatlamalıdır.

İşe alınmış ise:

  • İstihdam sözleşmesi
  • Son 6 aya ait cari banka hesap özeti
  • İşverenden izin
  • Gelir Vergisi Beyanı formu veya maaş kaynağında kesilen Gelir Vergisi Belgesi

Kendi işine sahip ise:

  • İş ruhsatının bir kopyası
  • Şirketin son 6 aya ait banka hesap özeti
  • Gelir Vergisi Beyanı

Öğrenci ise:

  • Kayıt kanıtı
  • Okuldan veya üniversiteden sakıncasızlık belgesi

Emekli ise:

  • Son 6 aya ait emekli maaşı hesap özeti

Uygulanabilir ise:

  • Mülkten elde edilen düzenli gelire ilişkin son 6 aya ait kanıt

*Not: İmzalı başvuru formuna yukarıda belirtilen zorunlu belgelerin geri kalanı eşlik etmeli ve bulunduğunuz ülkedeki uygun elçilik/konsolosluk veya temsilciye bizzat elden teslim edilmelidir.

Gerekli genel belgelerin dışında, Almanya Vizesi başvurunuzun maksadına bağlı olarak başka ilave belgeler de eşlik etmelidir.

Almanya Vize Başvurusunda en sık karşılaşılan maksatlar için gerekli ilave belgeler:

Alman Turist Schengen Vizesi ilave şartları:

  • Aile üyesinin veya sponsorun adresi ve telefon numarasıyla davetiye mektubu – uygulanabiliyorsa
  • Son 6 aya ait banka hesap özeti
  • Pasaport kopyaları

İş Maksatlı Alman Schengen Vizesi:

  • Ziyaret edeceğiniz Alman şirketten davetiye mektubu ve ziyaret tarihlerinizle birlikte kendilerinin ayrıntılı adresi
  • İşvereninizden iş seyahatinizi belirten/buna izin veren bir belge
  • İki şirket arasında daha önceden ticari ilişkiler olmuşsa söz konusu etkinliklerin kanıtları sunulmalıdır
  • Son 6 aya ait işletme banka hesap özeti
  • Aslının onaylı kopyası olacak şekilde Muhtıra ve Şirket Sözleşmesi ((anonim şirketlerle tescilli)/ İş Ruhsatı (ilk düzenlenen ve şimdiki yenileme)/ Şahıs Şirketi/Ortaklık belgeleri
  • Başvuran kişinin masraflarıyla ilgili olarak, ya işveren ya da ortak şirket, mektupta veya davetiyede masrafların karşılanacağını belirtmelidir.

Sağlık Maksadıyla Almanya Schengen Vizesi:

  • Yerel bir sağlık raporu
  • Almanya’daki hastaneden veya doktordan randevu tarihinizi ve aynı zamanda sağlık durumunuzu onaylayan tıbbi onay
  • Sağlık masraflarının ödeme makbuzu

Kültür, Spor, Film Ekibi veya Dini Maksatlarla Almanya Schengen Vizesi:

  • Yukarıda belirtilen makamlardan etkinliklerin veya faaliyetlerin niteliğine ilişkin ayrıntıları içeren davetiye mektubu – ziyaret maksadı, masrafların karşılanması
  • Başvuran kişilerin isimleri (ekip üyeleri)
  • Konaklama süresi
  • Uçuş seyahat programı

Resmi Heyet Üyeleri için Almanya Schengen Vizesi:

  • Resmi davetiye kopyası
  • Başvuran kişinin kimlik belgesi
  • Yolculuk maksadı (müzakereler, toplantılar, hükümetler arası kurumların etkinlikleri, konsültasyonlar)
  • Konaklama süresi
  • Konaklama yerleri

Okumak, Eğitim, Araştırma veya başka bir tür Staj Maksatlarıyla Almanya Schengen Vizesi:

  • Derslere katılıma izin veren kayıt belgesi
  • Tamamlama belgesi veya alınan dersler
  • Finansal süreklilik 

Alman vatandaşın Eşi için Almanya Schengen Vizesi:

  • Alman vatandaşlığı kanıtı (Kimlik belgesi veya konsolosluk belgesi veya Alman uyruk veya yurttaşlığa kabul emir belgesi)
  • Alman evlilik cüzdanı
  • Alman aile kütüğü

Almanya Havalimanı Transit Vizesi:

  • Transit ülkesinde vize veya başka tür bir giriş izni
  • Son varış yerinize ilişkin geçerli vizenizin kopyası

Yaşı Tutmayan Çocuklar için Almanya Schengen Vizesi:

  • Ebeveynin düzenli gelirinin kanıtı (aylık gelir belirtilen iş sözleşmesi veya banka hesap özeti veya iş ruhsatı)
  • Ebeveynin noter onaylı seyahat izni (ebeveyn seyahat izni)
  • Ebeveynlerden biri başka bir ülkede yaşıyorsa – kendisinin noter onaylı ebeveyn seyahat izni

*Not: Ülkenizdeki Alman elçiliğine/konsolosluğuna başvuruda bulunurken yaşı tutmayan çocuklara veli veya ebeveyn eşlik etmelidir.

Dikkat! Güncel Almanya Vizesi şartları için lütfen Türkiye’de bulunan Almanya Elçiliğine danışın!

Last Updated on