Kimler Schengen Vizesine İhtiyaç Duyar?


1990 yılında Lüksemburg’da Schengen Müktesebatının imzalanmasından sonra sadece 5 yıl sonra 22 Avrupa Birliği üyesi ülke ve 4 EFTA üyesi ülke arasında, belirli üye ülkelerin nüfusuna ülkelerin herhangi birinde özgürce seyahat etmek ve bir hayata başlamak üzere serbest dolaşım konsepti uygulanmaya başlamıştır.

Schengen Bölgesi bugünlerde Birleşik Krallık ve Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs ve İrlanda gibi yakında bu anlaşmanın parçası olacak olan ülkeler hariç olmak üzere Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsamaktadır.  Avrupa Birliği üyesi olmasalar da Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn gibi ülkeler de Schengen bölgesinin parçası olup diğerleriyle aynı serbest dolaşım politikasını sürdürmektedir.

Advertisements

Bireysel tehditler durumunda, milliyete bakılmaksızın, yetkili kurumlar tüm uluslararası sınırlarda veya sınır alanlarında polis kontrolü yapabilir ancak bunlar sınır kontrollerine eşdeğer değildir.

Aksi takdirde, milliyetine bakılmaksızın, herkes (daima Schengen Bölgesine üye ülkelerin bir vatandaşı) sınır kontrolleri olmaksızın uluslararası sınırları geçebilir.

Ancak, Schengen Bölgesine üye olmayanlarla ilgili olarak bazı ülkeler için Schengen Bölgesine giriş için zorunlu vize şartı bulunmaktadır.

Vatandaşlarının üye ülkelerden birine girmek için Schengen vizesi alması gerekmeyen ülkeler aşağıdaki kısımda belirtilmiştir.

Afganistan Gine
Cezayir Gine-Bissau Filipinler
Angola Guyana Katar
Ermenistan Haiti Rusya
Azerbaycan Hindistan Raunda
Bahreyn Endonezya Samoa
Bangladeş İran Sao Tome Ve Principe
Beyaz Rusya Irak Suudi Arabistan
Belize Jamaika Senegal
Benin Ürdün Sierra Leone
Bhutan Kazakistan
Bolivya Kenya Somali
Botsvana Güney Afrika
Burkina Faso Kuveyt Sri Lanka
Burma/Myanmar Kırgızistan
Burundi Laos
Kamboçya Lübnan Sudan
Kamerun Lesotho Surinam
Yeşil Burun Adaları Liberya Svaziland
Orta Afrika Cumhuriyeti Libya Suriye
Çad Madagaskar Tacikistan
Çin Malavi Tanzanya
 Komorlar Maldivler Tayland
  Mali Doğu Timor
Kongo Marshall Adaları Togo
Fildişi Sahili Moritanya Tonga
Küba Mikronezya
Dem. Kongo Cumh. Tunus
Cibuti Moğolistan Türkiye
Fas Türkmenistan
Dominik Cumhuriyeti Mozambik
Ekvador Namibya Uganda
Mısır Nauru
Ekvator Ginesi Nepal Özbekistan
Eritre Nijer Vanuatu
Etiyopya Nijerya Vietnam
Fiji Kuzey Kore Yemen
Gabon Kuzey Mariana Adaları Zambiya
Gambiya Umman Zimbabve
Pakistan Kosova
Gana Palau  
Papua Yeni Gine  

Schengen Bölgesi ülkelerinin vatandaşlarına ve Schengen bölgesine girmek için vizeye ihtiyaç duymayan ülkelerin vatandaşlarına ise başka herhangi bir yasal izin olmaksızın seyahat varış noktasında istedikleri süre boyunca ikamet etmesine izin verilmez.

Schengen bölgesi ülkelerinden herhangi birinde konaklamak için izin verilen gün sayısı seyahat nedenlerine bakılmaksızın altı ayda bir 90 günü/üç ayı geçmez. Ayrıca, bir Schengen bölgesine girip bir Schengen bölgesinde belirli bir süre ikamet etmek için bir Schengen vizesi alabiliyor olmanızın o ülkede çalışma veya okuma için geçerli olmadığını unutmamanız gerekmektedir.

Ayrıca, bir Schengen Bölgesi ülkesinde havalimanında uçak değiştirmek için havalimanı transit vizesine de ihtiyaç duyan ülkeler bulunmaktadır. Schengen Bölgesinde havalimanı transit vizesine tabi olan ülkelerin listesi aşağıdaki gibidir:

  • Afganistan
  • Bangladeş
  • Kongo (Dem.)
  • Eritre
  • Etiyopya
  • Gana
  • İran
  • Irak
  • Nijerya
  • Pakistan
  • Somali
  • Sri Lanka

Ancak, belirli kişiler için Havalimanı Transit Vizesiyle ilgili istisnalar bulunmaktadır.  Aşağıdaki koşullar durumunda yukarıda belirtilen ülkelerin vatandaşlarının havalimanı transit vizesi alma zorunluluğu yoktur:

  • Kişinin bir Schengen üye ülkesinden ikamet izni, kısa konaklamalar veya uzun konaklamalar için geçerli bir Schengen Vizesi varsa.
  • Kişinin Andorra, Kanada, Japonya, San Marino veya ABD gibi ülkelerden kişinin bulunduğu yeri garantileyen bir ikamet izni varsa.
  • Vizeyi kullandıktan sonra söz konusu ülkelerden dönüyor bile olsa kişinin geçerli bir Schengen vizesi veya EFTA ülkelerinden birine ve aynı zamanda Kanada, Japonya veya Amerika Birleşik Devletlerinden birine girmek için geçerli bir vizesi varsa.
  • Kişi bir AB vatandaşının aile üyesi ise (sadece yakın aile fertleri)
  • Kişi diplomatik bir pasaport sahibi ise.

Bir AB/ AEA vatandaşının bir aile üyesi iseniz bu durumun Schengen bölgesine girmek için vizeye ihtiyacınız olmayacağı anlamına gelmesi gerekmez. Sadece, vize alma konusundaki prosedürlerin azalacağı ve daha hızlı olacağı anlamına gelir. Bunun sizin için geçerli olabilmesi için aşağıdaki belirli standartları karşılamanız gerekir:

  • AB/AEA vatandaşının birinci dereceden aile üyesi olmanız gerekir (eş veya 21 yaş altı bir çocuk)
  • Seyahat varış yerinde veya Schengen Bölgesi dahilinde ikamet ettiğiniz ülkede AB/Avrupa AEA vatandaşına eşlik etmeniz ve bunun kanıtına sahip olmanız gerekir.

Birden fazla uyruğu olan vatandaşlar durumunda vize şartları kişinin seyahat etmeyi tercih ettiği pasaporta bağlıdır. Zorunlu bir vize gerektiren bir uyruğun pasaportuyla seyahat etmeyi tercih etmişseniz Schengen üye ülkelerinden birinin pasaportuna sahip olsanız bile herhangi bir sebeple onu kullanmak istemiyorsanız vize almanız gerekir.

Sadece bir Schengen bölgesine girmekle kalmayıp aynı zamanda o ülkenin ikamet iznine sahip olarak orada belirli bir süre yaşamanıza izin veren bir D vizesine sahipseniz 6 ayda bir 90 gün süreyle herhangi bir Schengen ülkesini ziyaret etme hakkına sahipsinizdir. Aşağıdaki kısımda görüldüğü gibi, D vizesi almak için meşru bir nedeninizin olması gerekir.